Podlaskie AGRO

Aktualności

Dekada z DuPontem


Piotr Gill, dyrektor Dupont na Europę Centralną przypomniał historię konferencji organizowanych przez firmę, w której pracuje. Było co wspominać, bo początek tych spotkań sięga 2000 roku.
Nowe produkty i technologie, megatrendy w światowym rolnictwie, skuteczne rozwiązania w zakresie ochrony zbóż i kukurydzy - między innymi te kwestie były podejmowane podczas konferencji zorganizowanej przez firmę DuPont, pod koniec lutego, w Mikołajkach. Cykl spotkań odbył się w tym roku już po raz dziesiąty i, jak zwykle, spotkał się z szerokim odzewem również wśród podlaskich rolników.

Historia konferencji sięga 2000 roku, kiedy to odbyło się sześć pierwszych spotkań. Od początku ich tematyka miała różnorodny i bogaty charakter. Poruszano tematy aktualnie nurtujące polskich rolników, jak m.in. akcesja do Unii Europejskiej, diagnostyka chorób zbóż, czy choroba BSE. Przedstawiane były również nowe produkty i technologie firmy DuPont. Co ważne, organizatorzy nie ograniczali się do działu ochrony roślin, ale zapraszali fachowców z innych dziedzin. Tak, by w efekcie wyposażyć uczestniczących w konferencjach rolników w bardzo skuteczne w rolnictwie narzędzie - w wiedzę.

- Organizujemy konferencje, by wspomóc Państwa w odnoszeniu sukcesów w produkcji - podkreślił Piotr Gill, dyrektor Dupont na Europę Centralną. - To nasz wspólny cel. Nasze spotkania to również możliwość wymiany poglądów, dyskusji.

Tegoroczna konferencja rozpoczęta została tematem ogólnym - dotyczącym megatrendów w rolnictwie. Igor Teslenko, dyrektor Działu Marketingu DuPont Europa Centralna i Wschodnia, przypomniał, że ubiegłoroczna wiosna była czasem niezwykle korzystnym dla producentów zbóż, bo cena ziarna była rekordowa.

- Obecnie jesteśmy świadkami przemian światowych zogniskowanych wokół wzrostu cen żywności, spowodowanego kilkoma czynnikami - podkreślił Igor Teslenko. - To m.in. wzrost liczby ludności na świecie, wzrost zamożności społeczeństwa, większe zainteresowanie produkcją biopaliw.

Świetnie obrazuje to trend w kształtowaniu się cen pszenicy, który od kilku lat jest wzrastający. Niestety nie ma to bezpośredniego przełożenia na zarobek rolników.

- Często słyszę, że DuPont to firma, która ma bardzo dobre produkty w przystępnej cenie, ale jest ich mało. Chcę podkreślić, że to nieprawda. Firma DuPont w ciągu ostatnich czterech lat podwoiła swoją ofertę w zakresie herbicydów - zaznaczył Marek Chorzępa z firmy DuPont.

W tym roku rynek został wzbogacony o środek o nazwie Hector. To dwuskładnikowy preparat, przeznaczony do stosowania na kukurydzę - świetny na tę przeznaczoną na ziarno, jak i na kiszonkę. Charakteryzuje się mocnym działaniem na chwasty jednoliścienne i na większość dwuliściennych. Co ważne preparat Hector nadaje się do mieszanek z innymi herbicydami, które w praktyce często sporządzane są przez rolników. Jednak firma DuPont poszła o krok dalej i przygotowała swoim Klientom gotowy pakiet handlowy zawierający wspomnianego Hectora oraz Zeagran. Takiemu partnerstwu żaden chwast się nie oprze.

- Preparaty tej firmy stosuję od lat - powiedział obecny na konferencji Bogdan Zakrzewski, rolnik z Lizy Nowej. - Dziś dowiedziałem się, że w tym roku pojawi się kilka nowych produktów. Wypróbuję je i sprawdzę na pewno.

Z okazji jubileuszu konferencję zakończono miłym akcentem - w postaci losowania nagród. Nie po raz pierwszy rolnicy przekonali się, że na firmę DuPont warto postawić.

tekst: Małgorzata Sawicka

fot. S. Rutkowski

Nicienie w zbożach i rzepaku

Jeden z wykładów podczas konferencji poświęcony był nicieniom w zbożu i rzepaku, a wygłosił go dr Stefan Wolny z Państwowego Instytutu Badawczego. Dwa pierwsze rodzaje nicieni, o których mówił naukowiec to mątwik zbożowy i mątwik burakowy. To mikroskopijnej wielkości szkodniki, więc trudno je zauważyć gołym okiem. Jeśli jednak zauważymy, że rośliny grupami słabiej rosną - może to oznaczać, że zaatakował je mątwik. By to sprawdzić należy wykopać jedną z obrzeża obszaru, na której zaobserwujemy osłabione rośliny oraz, dla porównania, kolejną z terenu nie objętego chorobą. Korzenie wyrwanych roślin należy oczyścić z ziemi i porównać. Zaatakowane przez mątwika rośliny mają uszkodzony system korzeniowy – jest bardzo skrócony i występuje w nim przerost korzeni bocznych. To sprawia, że roślina jest niewydolna, słabo rośnie, następuje żółknięcie liści oraz spadek plonu. Larwy mątwika zimują w glebie w postaci cyst, z których wykluwają się larwy, gdy gleba ogrzeje się do odpowiedniej temperatury. Następnie poszukują one korzenia rośliny, na której będą żerować i wnikają do niego. Podobnie wygląda cykl życiowy innego rodzimego gatunku szkodnika - mątwika burakowego, żerującego na burakach cukrowych, występujący w ich części nadziemnej - na łodygach, liściach, cebuli. Jedna samica składa od 200-500 jaj. Nicienie są jak tykająca bomba - jeśli tylko wystąpią warunki sprzyjające do ich rozwoju - z pewnością zaatakują.


Nauka-Praktyce pod hasłem Przyszłość sektora rolno spożywczego i obszarów wiejskich 2009r.

 

Kongres poświęcony będzie integracji polityki naukowej i naukowo-technicznej z polityką rolną, przyszłości i nowoczesnym rozwiązaniom innowacyjnym  organizacji, technologii i technice na rzecz produkcji rolniczej, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz rozwoju obszarów wiejskich.


Celem Kongresu jest:

  • wskazanie działań umożliwiających pełną synchronizację polityki naukowej i naukowo-technicznej z polityką rolną,

  • integracja środowiska naukowego wokół priorytetów polityki rolnej,

  • promocja nauk rolniczych.

Kongres poświęcony będzie integracji polityki naukowej i naukowo-technicznej z polityką rolną, przyszłości i nowoczesnym rozwiązaniom innowacyjnym  organizacji, technologii i technice na rzecz produkcji rolniczej, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz rozwoju obszarów wiejskich.


Organizatorzy: 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Wars

Instytut Uprawy Nawożenia Gleboznawstwa

Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Państwowy Instytut Weterynaryjny

Państwowy Instytut Badawczy w Puławach



Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

       
       
       
       

Wiosenne Targi Ogrodnicze - 25-26 kwietnia 2009 r.

Wiosenne Targi Ogrodnicze w Szepietowie rozpoczynają kalendarz imprez wystawienniczo-targowych na terenach Agroareny Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Miłośników pięknych ogrodów z całego województwa podlaskiego i nie tylko, zapraszamy wiosną już po raz piętnasty. Każdego roku producenci materiału szkółkarskiego ozdobnego i owocowego prezentują nowe, ciekawe, pożyteczne, atrakcyjne i niepowtarzalne nasadzenia.

 

   Będzie można nabyć różnorodne i wartościowe nasadzenia do naszych ogrodów, na balkony, tarasy - ciekawe kwiaty, krzewy i drzewa ozdobne i owocowe, a także byliny i  cebulki, bogaty asortyment róż rabatowych, piennych, pnących, cyprysów, tui, jałowców, krzewów jagodowych, roślin skalnych i wodnych, a także kwiatów doniczkowych i ciekawych kaktusów. Można będzie również kupić nawozy, torf i podłoże ogrodnicze, nasiona. Nie zabraknie sprzętu i ogrodowych mebli. Targom towarzyszyć będzie kiermasz rękodzieła ludowego, a na nim oryginalne wyroby z drewna, słomy, wikliny, chrustu brzozowego itp.

   Podczas targów będzie można wzbogacić swoją wiedzę , uczestnicząc w wykładach na temat:

  • Zatrucia pszczół insektycydami,

  • Suche kompozycje ozdobą naszych mieszkań,

  • Biotechnologie i EM Farming w uprawie roślin jagodowych oraz warzyw - w sobotę i niedzielę,

  • 26 kwietnia 2009 roku - niedziela - odbędzie się V Forum Rolnicze Województwa Podlaskiego

   Podczas trwania Targów zainteresowani rolnicy uzyskają porady, wyjaśnienia, a na tematy wymagające dłuższego przekonsultowania zostaną zaproszeni podczas organizowanych szkoleń, kursów. Doradcy świadczyć będą porady z zakresu estetycznego zagospodarowania ogrodów, ogrodnictwa, zasad wzajemnej zgodności w gospodarstwach rolnych - cross compliance, programów rolnośrodowiskowych, biopaliw, nowych technologii w produkcji roślinnej, zwierzęcej, inwestowania w produkcję opłacalną, agroturystykę.

Źródło: BIP Podlaski ośrodek Doradztwa Rolniczego Szepietowo


 



EKOGALA 2009

MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie, Samorząd Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego serdecznie zapraszają do udziału w największych w Europie Środkowo-Wschodniej Targach Żywności Ekologicznej EKOGALA 2009, które odbędą się w dniach 22-24 maja 2009 r. w Hali PODPROMIE w Rzeszowie.


   W imprezie będą mogli wziąć udział producenci posiadający certyfikat ekologiczny, ale również firmy świadczące usługi dla branży ekologicznej, instytucje finansowe i inni.

   Misją targów EKOGALA jest integracja środowiska ekologicznych producentów rolnych, przetwórców, konsumentów i dystrybutorów żywności ekologicznej z Polski oraz innych krajów.

   Targi będą doskonałą okazją do zawarcia owocnej współpracy i korzystnych kontraktów dla wszystkich Wystawców, a także przyczynią się do wypromowania produktów ekologicznych oraz zachęcą producentów do podejmowania dalszych inicjatyw mających na celu rozwój ekologii nie tylko na terenie Województwa Podkarpackiego, ale również całego kraju. W czasie wszystkich dni trwania imprezy Wystawcy będą mogli promować oraz sprzedawać swoje wyroby ekologiczne szerokiej rzeszy zwiedzających.

   Targom EKOGALA towarzyszyć będą konferencje naukowe poświęcone problematyce rynku żywności ekologicznej w Polsce, liczne prezentacje, degustacje, konkursy z cennymi nagrodami oraz Festiwal Słodkości i Pokazy Mistrzów Cukiernictwa. Dodatkowo, termin targów zbiegnie się z Galą Finałową XVI Edycji Ogólnopolskiego Konkursu AGRO POLSKA, którego celem jest promocja najwyższej jakości polskich wyrobów branży rolno-spożywczej.

Wszyscy uczestnicy XVI Edycji Ogólnopolskiego Konkursu AGRO POLSKA z branży żywności ekologicznej otrzymają bezpłatne stoisko na Targach EKOGALA 2009 o wielkości 6m2 z zabudową systemową.

   Ekologia odgrywa coraz większe znaczenie w życiu codziennym, dlatego bardzo często ważnym argumentem przy zakupie danego produktu jest możliwość recyclingu opakowania, względnie jego nieszkodliwość dla środowiska. Dlatego też Targom EKOGALA towarzyszyć będą I Targi Opakowań Ekologicznych EKO-PAK, których celem jest promocja producentów opakowań biodegradowalnych, poprzez prezentację ich ofert, wymianę doświadczeń i udział we wspólnych przedsięwzięciach w ramach odbywających się jednocześnie imprez.

   Podobnie jak inne imprezy organizowane przez Międzynarodowe Targi Rzeszowskie również i ta będzie szeroko promowana w oparciu o najważniejsze media regionalne, plakaty, ulotki, internetowe portale branżowe, a także inne działania mające na celu pozyskanie jak największej liczby zwiedzających (konkursy z cennymi nagrodami itp.).

W sprawach dotyczących targów prosimy o kontakt z biurem pod nr tel.: (017) 862 61 69 lub (017) 853 77 95.

ORGANIZATOR

Kontakt:
Komisarz targów: Marta Sowa-Kurasz
Tel.: (17) 862 61 69
Fax.: (17) 850 75 98
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.\">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Regulamin, zgłoszenie udzialu są dostępne na stronie MTR.

Źródło: Centrum Doradztwa Rolniczego



Królowa-kukurydza i księżniczka-trawa

Pod tym zabawnym tytułem artykułu kryje się bardzo ważna kwestia dotycząca zagadnień prawidłowego żywienia krów mlecznych. Swoją wiedzę na temat wykorzystania kiszonki z kukurydzy przedstawił Zygmunt Maciej Kowalski, profesor Akademii Rolniczej w Krakowie.

Jak rozpoznać optymalny termin zbioru kukurydzy? Zebraną roślinę rozdrabniać maksymalnie, czy też pozostawić grubsze cząstki? Jak zapobiec zagrzewaniu kiszonki? Na te i inne pytania, odpowiedzi poznali ci rolnicy, którzy podczas tegorocznego „Podlaskiego Dnia Kukurydzy” wysłuchali powyższego wykładu.

Krowy rasy HF to zwierzęta o wybitnym zapotrzebowaniu na energię, nie nadające się do żywienia pastwiskowego. Nie ma co liczyć, że żywiąc ją w ten sposób uzyskamy odpowiednio wysokie wyniki wydajnościowe. Ta krowa ma również konieczność pokrycia zapotrzebowania na energię glukozą wchłanianą w jelitach. Dla odpowiedniego utrzymywania zwierząt tej rasy konieczne jest prowadzenie uprawy kukurydzy. Nie ma innej możliwości. Kukurydza jest ponadto najmniej kwasicową paszą z wszystkich dostępnych. Bez tej rośliny nie ma możliwości prowadzenia opłacalnej hodowli krów HF. Świadomość tego faktu jest widoczna w liczbach - w Polsce, czy Holandii powierzchnia upraw kukurydzy rokrocznie wzrasta.
Jedyną paszą, która nie potęguje problemu kwasicowego jest kukurydza. Ponieważ znaczna część skrobi kukurydzowej nie rozkłada się w żwaczu, a przepływa do jelit. Krowa jest w stanie strawić bardzo dużą ilość skrobi w jelitach. Dlatego mówi się, że nie ma właściwie żadnych ograniczeń w stosowaniu kukurydzy jako paszy.
Nauka interesuje się wpływami jakich czynników na rozkład skrobi w żwaczu i jelitach, takich jak:
odmiana
sposób konserwacji
rozdrobnienie
temperatura suszenia
   W tradycyjnej dawce pokarmowej, kiszonka z kukurydzy to 60-70 procent suchej masy pasz objętościowych. Jeżeli ktoś wprowadza wysłodki buraczane, to kosztem zmniejszenia w dawce pokarmowej kiszonki z kukurydzy. Kiszonka z lucerny to ok. 30 proc. dawki pokarmowej. W nowoczesnym żywieniu kiszonki z traw to tylko uzupełnienie dawki pokarmowej. Jej rola to zapewnienie odpowiedniej struktury fizycznej dawki. Dlatego kiszonka z kukurydzy powinna być jak najbardziej rozdrobniona, do niej należy tylko funkcja energetyczna, nie strukturalna.

Co decyduje o jakości kiszonki?
1.Co kisimy?
2.Jak kisimy?
3.Sposób wybierania
Z punktu widzenia krowy znaczenie odmiany jest mniejsze niż poniższych czynników:
a) termin zbioru
b) wysokość ścinania
c) podatność na zagrzewanie
d) obecność mitotoksyn
Najmniej ważna jest odmiana, gdyż jej jakość zepsuć można na wiele sposobów - m.in. poprzez niewłaściwy termin zbioru, czy zły zbiór.
Termin zbioru - o nim powinna decydować nie data, a faza wzrostu rośliny. Optymalny termin zbioru można poznać po ziarniaku gdy linia mleczna znajduje się na wysokości 2/3 ziarniaka).
Termin ocenia się po przełamaniu na połowę kilkunastu (10-15) kolb.
Najlepiej gdy zbiór ma miejsce gdy zawartość suchej masy wynosi 35-37 procent, wówczas kiszonka nie jest ani za sucha, ani za wilgotna. Najlepszym i najmniej zawodnym wskaźnikiem właściwego terminu zbioru jest właśnie zawartość suchej masy, którą można zbadać domowym sposobem przy użyciu mikrofalówki, szklanki wody i 100 g rozdrobnionego, reprezentatywnego materiału.

   Moment zbioru i kiszenia zmienił się w stosunku do lat ubiegłych. Obecnie kiszonkę sporządza się w fazie woskowo-szklistej, a nie w fazie mleczno-woskowej. Dzięki temu uzyskuje się wyższą wartość energetyczną i niższą wypełnieniową.
Wyjątki od tej reguły następują wówczas gdy:
brak maszyn do zbioru w fazie woskowo-szklistej
brak kiszonki (wówczas kukurydza zbierana jest wcześniej)
gdy kiszenie przebiega w pryzmach (łatwiej ubić)
Jednak taka kiszonka jest kwaśna - ze względu na dużą zawartość kwasu octowego, co przekłada się na słabsze pobranie. Mniej jest w niej ziarna, a to oznacza mniej energii. Jest jednak zaleta takiej kiszonki - są one stabilne tlenowo - są lepiej ubite, a więc mało się psują, mniej utleniają.
Z kolei zbyt sucha kiszonka (35-40 SM) i zawierająca mało ziarna (na przykład w latach suszowych) - ma ładny zapach, ale łatwo się psuje ze względy na złe ubicie. Jest dobra dla jałówek i krów zasuszonych. Gdy kiszonka jest zbyt sucha - dobrym sposobem jest wlewanie do niej wody. Ile? Do 1 tony nawet 200 l wody.
Wysokość cięcia - najkorzystniej jest kosić 30-40 cm od powierzchni gleby. Zyskuje się wówczas wyższą wartość energetyczną, unika zagrzybienia. Kiszonka charakteryzuje się wyższą strawnością i lepszym pobraniem.
Zagrzewanie - krowy nie preferują zagrzanych kiszonek - zagrzewanie odbiera kiszonce smak, niszczy białko, z tym problemem próbuje się walczyć. Jak na razie najlepszym sposobem jest dobre ubicie.
Jednak co to oznacza - dobrze ubita kiszonka? Jest taka jeśli w 1 mszesc zmieści się 225 kg suchej masy, a więc 640-650 kg zielonki.
Zagrzewanie, jakie powstaje przy wybieraniu można natomiast niwelować przy użyciu preparatów na bazie kwasu priopionowego. Trzeba nimi spryskiwać kiszonkę po każdym wybraniu.
Struktura fizyczna dawki:
Rozdrobnienie i oraz udział skrobi i włókna decyduje o strawności dawki pokarmowej.
Szkół rozdrobnienia kukurydzy jest kilka. Profesor Kowalski jest zdania, że najlepiej jest maksymalnie rozdrobnić kukurydzę. Dla procesu kiszenia bowiem wielkość nie ma większego znaczenia, ale za to dla pobrania owszem. Jedyny wyjątek to gdy kukurydza jest jedyną paszą - wtedy powinna być pocięta grubiej.
Kiedy otworzyć silos z kiszonką? Nie wcześniej niż po 21 dniach od zakiszenia. Z punktu widzenia krów nie ma to większego znaczenia, ale dla samej kiszonki tak.

opr. sam



Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły Aktualności