Aktualności
Hodowco, sięgaj po wiedzę!
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1535
Szkolenie dla hodowców bydła mlecznego w Łomży
Uwarunkowania i następstwa zmian w użytkowaniu bydła oraz jakość kiszonek - tematy dwóch wystąpień znakomitości naukowych podczas wystawy zorganizowanej przez Wyższą Szkołę Agrobiznesu w Łomży. Z dostępu do wiedzy skorzystała spora grupa hodowców.
Konferencja, połączona z wystawą firm związanych z produkcją mleczarską odbyło się 18 marca w siedzibie Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży. Na skorzystanie z darmowej edukacji szansę miało około setka hodowców.
Pierwsze wystąpienie przygotowane przez dr hab. inż. Jan Miciński z Katedry Hodowli Bydła i Oceny Mleka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurski w Olsztynie dotyczyło uwarunkowań i następstw zmian w użytkowaniu bydła. Dr Miciński mówił w nim m.in. na temat rozmieszczenia i stanu pogłowia bydła na świecie, wykorzystania bydła na przestrzeni dziejów. Przedstawił również krótką historię oceny użytkowości krów w Polsce. Współcześnie osiągane rekordowe wydajności krów pociągają za sobą fizjologiczne zmiany w organizmie krów wysokowydajnych, czego hodowcy powinni być świadomi. W wystąpieniu omówione zostały również czynniki wpływające na wzrost wydajności krów, tj. rasa bydła, cel hodowlany, rodzaj krzyżowania, zmiana metod oceny wartości hodowlanej, postęp w biotechnologii rozrodu, wzrost masy ciała, postęp w zakresie żywienia zwierząt, zmiana systemu utrzymania krów, doskonalenie technik doju, profilaktyka i opieka weterynaryjna, dobrostan zwierząt, czynnik ludzki oraz uwarunkowania ekonomiczne.
Kolejne wystąpienie przedstawił dr inż. Dariusz Minakowski. Naukowiec wyjaśniał zależność między jakością kiszonki, a efektywną produkcją mleka.
Sianokiszonka oraz kiszonka z kukurydzy stanowią obecnie podstawę dziennej dawki żywieniowej, szczególnie w żywieniu bydła mlecznego. Zaspokajają one zapotrzebowanie m.in. 60 % energii. Tym bardziej warto dbać o jakość sporządzanej kiszonki. Dobra jakość gwarantuje wyższą wartość odżywczą, a co za tym idzie lepsze wyniki produkcyjne.
Od czego więc zależy jakość kiszonki? Na to wpływ ma wiele czynników. To po pierwsze jakość pozyskanego surowca. Oczywistym jest fakt, że wpływ ma na to użyta do siewu odmiana, zawartość suchej masy, skład chemiczny, struktura i inne właściwości fizyczne. Kolejnym czynnikiem jest technologia produkcji. To rzecz jasna wybranie optymalnego terminu zbioru zielonki, przy użyciu dobrych maszyn. Na jakość kiszonki wpływ będzie też miał typ zbiornika i rodzaj pryzmy, w jakiej materiał będzie składowany oraz odpowiednie przygotowanie surowca: przewiędnięcie lub podsuszenie, rozdrobnienie, ugniecenie lub stopień zagęszczenia surowca przy użyciu pras, szczelne okrycie folią, bądź ofoliowanie balotów, czy zamknięcie rękawów foliowych. A czynniki te mają duży wpływ na zachowanie stabilności tlenowej kiszonki.
Optymalna zawartość suchej masy w kiszonkach dla krów:
kukurydza - 30-35 %
mieszanki zbożowo-strączkowe - 25-30 %
lucerna, koniczyna w czystym siewie lub z trawami - 35-45 %
porost łąkowy, trawy z uprawy polowej - 30-40%
wysłodki buraczane - 20-25 %
Jak poinformował dr inż. Dariusz Minakowski fermentacja kiszonek odbywa się w kilku fazach. Pierwsza przebiega przy dostępie tlenu oraz przy wysokim pH (6.0-6.5). W takich warunkach bakterie kwasu mlekowego namnażają się i występują jako względne beztlenowce. W tym okresie może wystąpić wzmożona aktywność enzymów proteolitycznych i rozwój pleśni, drożdży i eneterobakterii. Właściwa faza fermentacji trwająca 4-6 tyg. przebiega w warunkach beztlenowych. Wówczas wytwarzane są kwasy organiczne, głównie mlekowy, następuje obniżenie pH kiszonki (w zależności od zawartości suchej masy). Po tym następuje faza ograniczonej aktywności mikroorganizmów, i w końcu, faza stabilnej kiszonki, z możliwością uaktywnienia mikroorganizmów tlenowych (drożdży, pleśni, przetrwalników bakterii, bakterii fermentacji octowej) po otwarciu silosu.
Co może wpłynąć na pogorszenie jakości kiszonki?
nieprawidłowa zawartość sm w surowcu
obecność niepożądanej flory bakteryjnej
niska zawartość cukru (WSC) i duża pojemność buforowa
niezadowalające zgniecenie/sprasowanie surowca (dostęp powietrza)
wydłużony okres produkcji kiszonki
niska stabilność tlenowa
niestosowanie dodatków korzystnie wpływających na przebieg fermentacji i stabilność kiszonki
Dodatki stosowane do zakiszania materiałów paszowych wpływają przede wszystkim na przebieg fermentacji oraz blokują wystąpienie tlenowego rozkładu, tym samym zwiększając stabilność i wartość pokarmową kiszonki. Powodują one także obniżenie strat składników, poprawę jakości higienicznej oraz wzrost pobrania suchej masy kiszonki. Dlatego często w praktyce, pomimo stosowania właściwej technologii produkcji kiszonki, celowe i niezbędne jest użycie dodatków zakiszania. Dzięki temu uzyskujemy:
stabilność tlenową
pobieranie sm
efekty produkcyjne
straty suchej masy i energii
sam
fot. S. Rutkowski
Program konferencji uzupełniły stoiska firm związanych z produkcją mleka |
|||
Mona(r)chowie z jabłkiem
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1221
Jolanta i Jan Monachowie, wyróżnieni finaliści tegorocznej edycji konkursu „Rolnik-Farmer Roku” w swoim gospodarstwie |
XVI edycję konkursu „Rolnik-Farmer Roku” rozstrzygnięto 19 marca w Warszawie
Najlepsi gospodarze i agroprzedsiębiorcy z Polski zostali już po raz szesnasty nagrodzeni w konkursie „Rolnik-Farmer Roku”. Zmagania promujące nowoczesne rolnictwo są od lat łaskawe dla przedstawicieli województwa podlaskiego.
Tym razem nie „wygraliśmy”. Jednak, co warte podkreślenia, podlaskich rolników w finale nie zabrakło. W gronie tym znaleźli się:
Marek Filipkowski z Chojnowa w gm. Szczuczyn
Danuta i Stanisław Chmielewscy z miejscowości Oszkinie, w gm. Puńsk,
Maria i Krzysztof Leśniewscy z miejscowości Konopki Jałbrzyków Stok w gm. Zambrów
Najwyższej uplasowali się Państwo Jolanta i Jan Monachowie z Kobylanki. Ci finaliści konkursu zostali wyróżnieni za dynamiczny rozwój gospodarstw. I rzeczywiście, rozwój ten łatwo zauważyć gołym okiem. Gościliśmy u Państwa Monachów dwukrotnie, za każdym razem oglądając jakby inne gospodarstwo. Jak wygląda jego historia? W 1993 roku jego powierzchnia wynosiła 12 ha, a stado krów krów liczyło zaledwie 5 sztuk. Obecnie liczby te wyglądają zgoła inaczej i wynoszą odpowiednio: 61 ha i 50 sztuk. Zwierzęta utrzymywane są w oborze wolnostanowiskowej na płytkiej ściółce, wybudowanej w 2001 roku. Dój prowadzony jest w hali udojowej typu rybia ość.
To wyróżnienie, jest kolejnym dla podlaskich rolników. Przypominamy, że w ostatnich latach tytuły zwycięzców w powyższym konkursie otrzymali m.in. Maria i Maciej Makarscy, Jolanta i Adam Kochańscy oraz Mirosław Angielczyk - wszyscy z woj. podlaskiego.
sam
Krótko
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1144
Uważaj na to, co kupujesz
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku sprawdzał co i jak sprzedaje się w sklepach wiejskich. Łącznie przeprowadzono 22 kontrole w placówkach detalicznych.
Nieprawidłowości ujawniono w 18 kontrolowanych placówkach, co stanowi 82 % objętych kontrolą.
Inspekcja wykryła, że m.in.:
posługiwano się narzędziami pomiarowymi bez ważnych dowodów legalizacji - w 7 placówkach,
naruszono przepisy o cenach - w 9 placówkach,
oferowano do sprzedaży przeterminowanych środków spożywczych - w 13 placówkach,
osoby bezpośrednio stykające się z żywnością nie posiadały aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych – w 1 placówce.
Bez kar się nie odbyło, a właściciele sklepów, będą musieli zapłacić łącznie 19 mandatów, a oprócz tego:
wycofać z obrotu 7 wag z wygasłymi cechami legalizacji, do czasu ich zalegalizowania,
usunąć stwierdzone nieprawidłowości,
wycofać towary przeterminowane
Emerytura w KRUS nie dla dwuzawodowców
Prawo do wcześniejszej emerytury rolniczej stracili tw. dwu zawodowcy, którzy przez pewien czas byli ubezpieczeni w ZUS-ie, a przez pewien w KRUS-ie. Wskutek nowelizacji ustawy o emeryturach kapitałowych.
Obecnie warunkiem uzyskania świadczenia emerytalnego we wcześniejszym okresie jest posiadanie 30 lat okresu składkowego w KRUS oraz zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej. Osoby, które nie spełniają tego warunku, bo były ubezpieczone zarówno w KRUS-ie jak i w ZUS-ie mogą ubiegać się o emeryturę w systemie powszechnym, a nie rolniczym.
Zaliczki na inwestycje
Nowela ustawy o uruchamianiu środków z budżetu UE przeznaczanych na finansowanie Wspólnej Polityki Rolnej wprowadza zaliczki mające ułatwić i przyspieszyć wydawanie unijnych pieniędzy
Dotychczas rolnik lub przedsiębiorca musiał na wykonanie projektu zaciągnąć kredyt. Zwrot kosztów następował natomiast po zrealizowaniu przedsięwzięcia.
Gdy nowe przepisy wejdą w życie beneficjent będzie mógł się ubiegać o zaliczkę przy składaniu wniosku o unijne dotacje. Jednak by taką otrzymać, konieczne będzie uzyskanie gwarancji bankowej. Choć to kosztowne, Kazimierz Plocke, wiceminister rolnictwa, podkreślił, że to rozwiązanie znacznie bardziej korzystne niż uzyskanie pożyczki.
Projekt zakłada, że zaliczka może wynieść od 20 do 50 proc. przyznanej pomocy z unijnych programów. Przewidziano także zaliczkę w wysokości 50 tysięcy złotych dla grup producenckich, która ma pokryć koszty założenia i administrowania grupą w pierwszym roku działalności.
Splendor za porządek
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1144
Podlaskie gospodarstwa rok rocznie w czołówce konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”
Metod na promowanie zasad ochrony zdrowia, życia i bezpiecznej pracy w gospodarstwach rolnych jest kilka. Jedną z nich jest organizacja konkursów o tego typu tematyce. „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” to niezwykle popularna, przynosząca spory prestiż, rywalizacja o zasięgu ogólnopolskim.
Zainteresowani mogą wziąć udział w ósmej już edycji tego konkursu. Warunkiem jest pełnoletniość i prowadzenie produkcyjnej działalności rolniczej. No... i oczywiście wyposażenie i praca w gospodarstwie, które spełnia wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Konkretnie pod uwagę przy ocenie jury są brane:
- ład i porządek w obrębie podwórza, zabudowań i stanowisk pracy,
- stan budynków inwentarskich i gospodarczych, w tym: stan schodów i używanych drabin oraz instalacji i urządzeń elektrycznych,
- wyposażenie maszyn i urządzeń używanych w gospodarstwie w osłony ruchomych części, podpory i inne zabezpieczenia,
- stan techniczny pilarek tarczowych i łańcuchowych,
- warunki obsługi i bytowania zwierząt gospodarskich,
- stosowanie, stan i jakość środków ochrony osobistej.
Osoby pragnące wziąć udział w konkursie powinny wypełnić formularz zgłoszeniowy, dostępny w placówkach terenowych i oddziałach KRUS oraz na stronie internetowej www.krus.gov.pl.
Wypełniony i podpisany formularz należy złożyć do najbliższej Placówki Terenowej lub Oddziału Regionalnego Kasy w nieprzekraczalnym terminie do 15 marca 2010r.
W dwóch ostatnich latach reprezentanci województwa podlaskiego zajmowali IV miejsce. Wcześniej również znajdowali się w czołówce nagrodzonych gospodarstw, m.in. w 2007r. I nagrodą zostało uhonorowane gospodarstwo rolne z powiatu zambrowskiego. Zachęcamy zatem do udziału w konkursie.
opr. sam
Rok trudny - rok dobry
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1464
Fot. Mlekovita Dariusz Sapiński, prezes Zarządu GK Mlekovita jest bardzo zadowolony z podsumowania ubiegłego roku, choć, jak sam przyznaje, nie był to łatwy rok |
Spółdzielnia bije własne rekordy
Najwyższe przychody oraz najwyższy skup surowca odnotowała grupa kapitałowa Mlekovita za ubiegły, 2009 rok. To niezwykły rekord w ponad 80-letniej działalności na rynku.
Miniony rok dla Mlekovity zamknie się przychodami w wysokości 1.809.853 tys zł., przy czym uzyskano aż 21% dynamiki w porównaniu do roku 2008. Firma skupiła także najwięcej mleka w historii funkcjonowania – 869.606 tys. litrów.
- Jestem bardzo zadowolony z podsumowania wyników ubiegłego roku, pomimo tego, iż rok 2009 nie był łatwy z powodu niestabilności kursów walut oraz niskich cen wyrobów mleczarskich na rynkach światowych - mówi Dariusz Sapiński, prezes Zarządu GK Mlekovita. - Osiągnęliśmy sukces w postaci stałego rozwoju firmy Mlekovita.
Jak podkreśla Sapiński, w biznesie, podstawową zasadą są trafne decyzje. Za taką uważa, wylansowanie marki mleka „Wypasione”.
- Ta najbardziej innowacyjna, nowoczesna formuła produktu została doceniona i nagrodzona zarówno w Polsce jak i za granicą. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby informacja o zaletach mleka dotarła do polskiego konsumenta, równocześnie zadbaliśmy o szeroką dostępność mleka „Wypasionego” na rynku i stało się to naprawdę w rekordowym czasie - dodaje Dariusz Sapiński.
Do ubiegłorocznych sukcesów Mlekovity, prezes zalicza też dokonanie największej mleczarskiej fuzji roku, poprzez włączenie w struktury wysokomazowieckiej spółdzielni Kurpie z Baranowa oraz uruchomienie nowych magazynów dystrybucyjnych w Kluczborku, Łodzi i Wolsztynie.
opr. sam