Podlaskie AGRO

Aktualności

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” trwa

dziedzictwa kulinarneJuż po raz trzynasty organizowany jest ten barwny i przepyszny konkurs. Wziąć w nim udział może każdy. Zgłoszenia przyjmowane są do 7 sierpnia br.
Konkurs przebiega w dwóch etapach: w pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów do prestiżowej nagrody konkursu „Perła 2013”.


Produkty mogą być zgłaszane w głównych czterech kategoriach, natomiast pod potrzeby konkursu wyodrębniono również podkategorie:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

 

 

Zasady udziału w konkursie
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające wyżej podane warunki oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia.
Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii głównej.
Do nominacji o nagrodę „Perły” na finałach regionalnych mogą kandydować te produkty, które w poprzednich latach otrzymały I, II lub III nagrodę.
Osoby, których produkty będą wyróżnione otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Podlaskiego.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły", odbędzie się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra- Food, w drugiej połowie września. Wszyscy laureaci „Pereł", ze wszystkich edycji, będą mieli możliwość udziału w ekspozycji swoich produktów wraz z możliwością ich sprzedaży w czasie trwania Targów, na specjalnie wydzielonych stoiskach w ramach Pawilonu „Smaki Regionów”.
Warunkiem udziału w tym ciekawym konkursie jest wypełnienie i przesłanie karty zgłoszeniowej.
Karta ta jest dostępna na stronach internetowych: www.produktyregionalne.pl oraz www.odr.pl
Należy ją wydrukować, wypełnić, podpisać własnoręcznie i dostarczyć do PODR w Szepietowie, do pokoju nr. 20 lub wysłać na adres:

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Szepietowie
18-210 Szepietowo
z dopiskiem: NKD (Nasze Kulinarne Dziedzictwo)

Istnieje również możliwość przysłania takiej karty w wersji elektronicznej po wcześniejszym kontakcie telefonicznym pod nr 86 275 89 38, lub po wysłaniu wiadomości e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Finał Konkursu zaplanowany jest na dzień 22 sierpnia 2013 r.
Miejsce i godzina rozpoczęcia konkursu zostaną podane odrębnym komunikatem na stronie internetowej PODR.
źródło: PODR Szepietowo, opr. sam

Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły Aktualności Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” trwa