Aktualności

Można już głosować na Podlaską Markę Roku

zestawienieProdukty MiaMu, nowość w ofercie wysokomazowieckiej spółdzielni mleczarskiej Mlekovita, zostały nominowane do tytułu Podlaska Marka Roku 2011. Można już na nie głosować.
W tym celu należy wejść na stronę www.podlaskamarka.pl, następnie na listę produktów nominowanych. Tam znajdziemy link „Przejdź do strony z głosowaniem”. Głosy można oddawać do 25 marca br.
Mlekovita przygotowała produkty MiaMu z myślą o najmłodszych konsumentach. Inspiracją do stworzenia koncepcji linii dziecięcych wyrobów mlecznych były nieprawidłowości w diecie współczesnych dzieci.
Specjaliści od żywienia alarmują, że dieta dzieci jest zbyt uboga w nabiał, czego konsekwencją jest zbyt mała ilość białka, wapnia, oraz wielu witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.
Nabiał to wręcz „kopalnia” składników odżywczych – jest niezastąpionym źródłem łatwo przyswajalnego białka służącego do budowy nowych tkanek, m.in. mięśni i kości, a zawarty w nim wapń wraz z witaminą D jest konieczny, aby dziecko miało mocne kości i zęby. Laktoza, czyli cukier mleczny, jest bardzo dobrym źródłem energii - ułatwia wchłanianie wapnia i jest niezbędna do rozwoju pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym, które m.in. zapobiegają zaparciom.
Mlekovita zadbała o to, aby dzieci otrzymały nie tylko smaczny, ale także zdrowy posiłek w postaci serków homogenizowanych, jogurtów oraz serów w plasterkach.
Serki homogenizowane MiaMu zawierają łatwo przyswajalne białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy oraz zostały wzbogacone dodatkową porcją wapnia i witaminy D3 ułatwiającej jego wchłanianie. Codzienne dostarczanie organizmowi tych dwóch składników w odpowiednich ilościach, jest niezbędne do prawidłowego rozwoju kości. Serki MiaMu (dostępne w czterech najbardziej popularnych wśród dzieci smakach: czekolada, malina, biszkopt, truskawka) stanowią idealną dla dziecka porcję na małe drugie śniadanie lub podwieczorek (125 g). Należy pamiętać, że niedobór wapnia w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, może owocować w podeszłym wieku m.in. osteoporozą. Im bardziej są uwapnione nasze kości w okresie wzrostu, tym bardziej są one odporne na złamania w starszym wieku.
Jogurty MiaMu to bogate źródło białka, wapnia, witaminy B i kwasu foliowego. Spożywane systematycznie pomagają utrzymać właściwą mikroflorę jelitową organizmu dziecka, co ma ogromne znaczenie w procesie kształtowania się układu odpornościowego. Mlekovita przygotowała kompozycje ciekawych smaków (biszkopt, jagoda z biszkoptem, pomarańcza- nektarynka, truskawka) w 125-gramowej porcji odpowiedniej dla dzieci. Jogurty MiaMu nie zawierają konserwantów oraz są podane w interesujący sposób – jogurt znajduje się na górze, a wsad owocowy lub biszkoptowy na dnie kubeczka.
Sery Mazdamer i Gouda MiaMu w specjalnych 100-gramowych cienkich plasterkach oraz opakowaniu z funkcją otwórz – zamknij, są skoncentrowanym źródłem białka i najlepszym źródłem wapnia i fosforu, mającego wpływ na mocne zęby i kości. Polecane są głównie na tradycyjne kanapki, które nie tylko zaspokajają głód, ale dostarczą niezbędnych dla małego organizmu składników odżywczych.
Przygotowanie kanapek może być także doskonałą okazją do spędzenia miłych chwil z naszymi pociechami.