Aktualności

Cieńsze nie znaczy gorsze - folia pod okiem specjalistów

Dla prawidłowego przygotowania sianokiszonki potrzebna jest odpowiednia folia - jako bardzo ważny element całego procesu


Grubość folii przez lata wynosiła jednolicie 25 μm (mikrometrów). Dzięki nowym technologiom produkcji i zastosowaniu specjalnych surowców jest teraz możliwość zmniejszenia grubości folii do 17 μm. Te nowe procesy mogą poprawić bariery powietrzne i mechaniczną obciążalność folii. Podczas testów praktycznych okazało się, że pokrycie zewnętrzne beli okrągłych zawiniętych w ieńsze folie charakteryzuje się mniejszą ilością fałd i jest gładsze. Dla gospodarki silosowej i odpadowej zastosowanie cieńszych folii elastycznych byłoby pożądane, ponieważ dzięki oszczędności materiału zużyto by takiej folii znacznie mniej. Koszty folii a także koszty usuwania odpadów foliowych byłyby dzięki temu niższe o 10-15%.

W 2009 roku Rolniczy Ośrodek Szkolno-Badawczy (LFZ) Raumberg-Gumpenstein przeprowadził na gospodarstwie w Obersteiermark w Austrii dokładne doświadczenie z pięcioma różnymi foliami elastycznymi na zwiniętych belach okrągłych kiszonki zielonej, w celu przeanalizowania wpływu grubości materiału na zawartość składników pokarmowych, wartość energetyczną, jakość fermentacji i mikrobiologię. Skorzystano wówczas z pierwszego odrostu z łąki pewnego przedsiębiorstwa rolnego bydła mlecznego. Analiza botaniczna wykazała w sumie 40 gatunków roślin, z których 71 % przypadło na trawy (złoty owies, wiecha łąkowa, lisi ogon łąkowy, angielski raygras, wiecha pospolita, trawa kłębkowa), 18 % na motylkowate (przeważnie koniczyna biała) i 11 % na zioła (lwia paszcza, barszcz, etc.). Dnia 17 maja 2009 roku koło południa bez przygotowania przy wysokości 46 cm paszę skoszono a następnie przerzucono, wysokość koszenia wynosiła 6 cm. Następnego dnia plon uformowano w bele okrągłe i sprasowano za pomocą KRONE Vario 1500 (zespół tnący z 4 nożami). Ze względu na technikę przeprowadzania doświadczenia zwijanie wykonano oddzielnie za pomocą nawijarki KVERNELAND, aby różnice suchej masy pomiędzy wariantami, a więc i także błąd doświadczalny, ograniczyć do minimum. Folię elastyczną nawijano we wszystkich wariantach z 50 % rozciągiem wstępnym i 6 warstwami. Czas trwania procesu od rozpoczęcia prasowania aż do końca zwijania dla 30 beli okrągłych wyniósł łącznie 5 godzin.

Warianty Grubość folii [μm] Kolor folii Producent folii

SILOGRASS 750 (kontrola) 25 Jasnozielona ASPLA / Hiszpania

PROFESSIONAL 750 19 Jasnozielona ASPLA / Hiszpania

ECOPLUS 750 22 Czarna ASPLA / Hiszpania

TRIO plus 750 19 Jasnozielona Trioplast / Szwecja

SILOTITE pro 750 17 Jasnozielona Formipack / Belgia

Z każdego wariantu folii elastycznej wyprodukowano sześć beli okrągłych, gdyż dla opracowania statystycznego przewidziano dwa terminy kontroli i każdorazowo trzy powtórzenia. Bele okrągłe składowano czołowo i przykryto siatką ochronną o drobnych oczkach, aby wykluczyć wpływ temperatury wzgl. uniknąć uszkodzenia ze strony zwierząt. Po 100 wzgl. 239 dniach okresu składowania przeprowadzono diagonalną kontrolę beli okrągłych za pomocą cylinderka ze stali nierdzewnej do badań glebowych. Analizy chemiczne i mikrobiologiczne wykonano w laboratorium pasz Rosenau (LK-Niederösterreich) standardową metodą chemii mokrej. Pomijając wszystkie parametry jakościowe, że folie elastyczne o grubości od 17 do 22 μm umożliwiają zachowanie równie dobrej jakości kiszonki zielonej w belach okrągłych jak wariant kontrolny SILOGRASS 750 przy grubości 25 μm. W tych samych warunkach (materiał wyjściowy, przygotowanie paszy na polu, prasowanie, rozciąg wstępny folii, liczba warstw folii, transport beli okrągłych, składowanie) w wyniku wykonania dwóch prób kiszonki przesuniętych w czasie nie stwierdzono żadnych istotnych jakościowych różnic w zawartości składników pokarmowych, wartości energetycznej paszy i przebiegu fermentacji ani też w mikrobiologicznym stanie higieny pomiędzy belami okrągłymi kiszonki zielonej zawiniętej w folię elastyczną różnej grubości.Tak więc na podstawie wyników dokładnego studium porównawczego LFZ Raumberg-Gumpenstein i przy zachowaniu zasad kiszenia można do produkcji beli okrągłych kiszonki zielonej polecić stosowanie rolniczych folii elastycznych także cieńszych niż 25 μm. Problemy występujące często w produkcji beli okrągłych i prostopadłościennych, takie jak tworzenie się pleśni lub zgnilizna, mają związek przyczynowy z folią tylko w wyjątkowych przypadkach. Za wady jakościowe odpowiadają głównie: zbyt późny zbiór, niekorzystne przywiędnięcie (zbyt mokro lub zbyt sucho), zanieczyszczenie paszy, zbyt niski stopień sprasowania, nieprawidłowe składowanie beli i oczywiście też uszkodzenie folii. Cienkie folie elastyczne o grubości poniżej 25 μm (mikrometrów) mogą gwarantować jakość kiszonki równie dobrze jak tradycyjne folie standardowe.

opr. WD